האמנות העכשווית על פי סטימצקי

מהנעשה בשטח / דנה גילרמן 12/4/16

זמן קריאה : 1:11 דקות
מהנעשה בשטח / דנה גילרמן 12/4/16
 
על ספר אמנות חדש של סטימצקי שמעורר מבוכה
 
 
 השבוע קיבלתי הודעה על ספר חדש: "אמנות ישראלית עכשווית", שראה אור בהוצאת סטימצקי. לרגע חשבתי שהנה רשת חנויות ספרים מרכזית בישראל עושה מעשה ומחליטה להשקיע בספר אמנות משמעותי על האמנות הישראלית. יש בישראל יוצרים עכשוויים מצוינים, הרבה מהם גם מצליחים בעולם הגדול, הוצאות רבות וחשובות בעולם נוהגות לאגד ספרי אלבום שכאלו, אז למה לא? 
האמנות העכשווית על פי סטימצקי אמנות ישראלית עכשווית מהנעשה בשטח
לא, כי נדמה שבסטימצקי לא יודעים מהי אמנות עכשווית ונדמה שגם המבט המקצועי שלהם דורש שיפור. הטעות הראשונה מופיעה כבר בכריכה כשהמונח "אמנות ישראלית עכשווית" מופיע באנגלית כ"Israeli Art Collection", ומשם זה רק מידרדר ונהיה יותר ויותר מביך. קשה להאמין שתחת הכותרת המבטיחה והמחייבת, "אמנות ישראלית עכשווית", מופיעים 134 אמנים שכמעט כולם (ההסתייגות נועדה במקרה שפספסתי אחד) אינם ממש שמות מוכרים בשדה האמנות העכשווי.
מתברר שהיוזמה לספר היא של מימון פאר, יו"ר עמותת "אמני ישראל מתאגדים" (שעד היום לא ידעתי על קיומה) ושל יפית גרינברג, כלומר ג. יפית, כלומר הבעלים של סטימצקי, "שמאוד חשוב לה לקדם את האמנות והתרבות בארץ", כך כתבה לי היחצנית.
ליד ספרי אמנות בינלאומיים שמשתמשים בהגדרה "Contemporary" למשל הסדרות המופלאות של הוצאת  TASCHEN) - הספר הזה נראה חובבני ואפילו מטריד. האם זו האמנות הישראלית על פי סטימצקי? מה עומד מאחורי המיזם המוזר הזה? האם ג. יפית החליטה לקדם את האנדרדוג  מתוך סוג של הזדהות או שהמיזם הזה הוא בעצם פרויקט שיווקי שמומן על ידי האמנים עצמם, שלצד טקסט קצר ומעורר מבוכה על מלאכתם (למשל: "אביבה זאבי מאמינה באהבה ובכוחן של מלים לחולל שינוי חיובי באדם, מקור השראתה הוא המאורעות המתחוללים בחייה ובחיי הסובבים אותה"), מפרסמים גם פרטי התקשרות: מייל וטלפון.
 
תודה, פרטיך נשלחו בהצלחה.
אני מעוניין/ת להרשם לניוזלטר ולקבל תכנים ועדכונים בנושאי אמנות ותרבות
אתר זה הינו ארכיון לפעילות בית הספר ומרכז התרבות "בסיס לאמנות ותרבות". המוסד נסגר בשנת 2020. אישור