מהנעשה בשטח / דנה גילרמן 3/8/16

זמן קריאה : 3:20 דקות
מהנעשה בשטח / דנה גילרמן 3/8/16

 על אמנות שערורייתית וצנזורה


 
בעקבות הסערה שהתעוררה סביב הציור של ים עמרני משנקר, שבו מופיעה שרת המשפטים אילת שקד בעירום, ובעקבות רשימת ״עשר העבודות השערורתיות של המאה החולפת״ שפורסמה השבוע במגזין artnet״, החלטתי להכין רשימה מקומית. כל מי שזוכר/ת אירוע נוסף מוזמנ/ת לצרף. 
 
 
1. חיה ומות כאווה בראון.

ב-98 הציג רועי רוזן במוזיאון ישראל את התערוכה חייה ומות כאווה בראון. התערוכה, שהוצגה לאחרונה מחדש במוזיאון תל אביב, לקחה את הצופה למסע וירטואלי בגופה של אווה בראון, מאהבתו של היטלר, בתוך הבונקר שלו. התערוכה עוררה סערה גדולה, הפגנות, ואיום בעצירת הכספים למוזיאון ישראל (כן רגב, לא המצאת כלום) אם לא תוסר התערוכה. המוזיאון עמד בכבוד בלחץ. 
רועי רוזן
2. קולקציית יודאיקה

השואה תפסה מקום נכבד בסערות המקומיות. בתערוכה של זויה צ׳רקסקי, ״קולקציית יודאיקה״, שהוצגה  בגלריה רוזנפלד ב-2003, משכו כמה פריטים את עיקר ההתנגדות -  מגן דוד עשוי זהב, שעוצב על פי דגם הטלאי הצהוב, ובמרכזו המילה Jude” והשימוש בדימויים הלקוחים מקריקטורות אנטישמיות. חברת מועצת העיר ליאורה מינקה מטעם המפד״ל פנתה ליועץ המשפטי לממשלה לשם ביטולה. 
זויה
3. ״פיצוץ״

גם וקשטיין הצליח בתערוכתו ״פיצוץ״, שהוצגה ב-2003 במוזיאון תל אביב, לעורר מהומות בעקבות שימוש בקריקטורות אנטישמיות ואנטי ישראליות, שימוש בדימויים כגון צלבי קרס ודיוקנאות נלעגים של יהודים, ובהשוואה לכאורה בין נאצים לחיילים. צופים, ובעיקר ניצולי שואה, דרשו להוריד את התערוכה. בסופו של דבר המוזיאון, בניהולו של פרופ׳ מרדכי עומר, הסיר 10 ציורים מהתערוכה ״מתוך התחשבות ברגשות הציבור״.
דוד וקשטיין
4. ״אריק אוכל ילדים״

עוד צנזורה במוזיאון תל אביב, בתקופתו של מרדכי עומר, התקיימה סביב ציור של דוד ריב שהוצג בתערוכה הקבוצתית ״הנשקייה״ ב-2002 . בציור ״אריק אוכל ילדים״, שנראה קצת כמו ציור ילדים, מופיע הכיתוב ״אריק אוכל ילדים״ לצד המלה ״נפלם״ וברקע פסטורליה של דגים. זו היתה תקופת שלטונו של אריק שרון ועומר, מחשש לעצירת התקציב, הוציא את הציור. צנזורה עצמית. מוכר?
דוד ריב
5. “?Who Watches the Watchmen”

עוד במוזיאון תל אביב והפעם שערורייה סביב סרט שצילם ב-2005 ג׳ק פאבר, בעזרתו של חברו גדי ספרוקט, שעבד אז בבטחון של המוזיאון. דרך מצלמות המעקב של המוזיאון צילם פאבר את עצמו משוטט באוספי המוזיאון, בלילה. העלילה מציגה פורץ אינטלקטואל שנכנס פנימה כדי לחשוף את חיי הלילה במקום, ומנהל דיאלוג עם יצירות שונות. המוזיאון הוציא צו מניעה נגד הקרנת הסרט ותבע את השניים בגין ״לשון הרע והסגת גבול״. המוזיאון הפסיד במלחמה המשפטית אך האמנים עצמם נפגעו קשות מהמעשה. 
ג׳ק פאבר
6. ״לבנות״

ב-2004, במסגרת תערוכת זוכי פרס שרת החינוך לאמן צעיר במוזיאון חיפה, הציגה רותי סלע עבודת וידיאו משעשעת, שבה גילמה סלע את שרת החינוך, שיושבת על מיטה של ילד כבן 10 שמשחק בלגו ובכל כמה שניות שואלת אותו, בקול מצווה, מי אני? והילד עונה לימור לבנת. השרה שואלת אותו מה הוא רוצה להיות כשיהיה גדול, והילד עונה "סמי הכבאי" ואחר כך "לפקד". "גם אני אוהבת לפקד", עונה לו השרה ואחר כך מציעה לו השרה לבנות יחד את גדר ההפרדה מאבני לגו. לפני הפתיחה קיבלה סלע טלפון מעידית עמיחי, אז מנהלת המחלקה לאמנות פלסטית ולמוזיאונים במשרד החינוך, שניסתה לבדוק את האפשרות למנוע מהשרה להיעלב ולהסתבך. בסופו של דבר לבנת הפכה את זה לקטע היתולי בטקס עצמו, ואף צחקה כשראתה את הסרט. 
רותי סלע
7. ״ארבעה פרקים על מים״

עוד אירוע במוזיאון חיפה התחולל סביב תערוכתה של דגנית ברסט ב-2004, שבמסגרתה הוצגה תמונת מחבל מתאבד מדיזנגוף. הצילום הופיע כחלק מקולאז׳ שכלל רצף של קטעי עיתונות, שהשפיעו על עבודתה. המחשבה היתה להכניס את הסטודיו לתערוכה ולהראות את מקורות היצירה, שעסקה בין היתר בהרס וחורבן. על המוזיאון הופעלו לחצים כבדים, בין היתר מצד משפחות שכולות, והצילום כוסה עד לישיבה מיוחדת של מועצת המוזיאון שהחליטה בסופו של דבר להשאיר את הצילום.
דגנית ברסט
8. ״זווית (מ)שונה – משה גרשוני בוחר מאוספי מוזיאון ישראל״

ב-99׳ הוזמן הצייר משה גרשוני לאצור תערוכה במוזיאון ישראל המורכבת מאוסף המוזיאון. בתערוכה שולבו תצלומים של זוהר קניאל, בן זוגו דאז, שכללו סצנות אינטימיות של השניים. המוזיאון ניסה לבטל את התערוכה בשל הפרובוקטיביות של הצילומים ולאחר שלא הצליח, בעקבות צו מניעה שהגיש גרשוני, נתלתה בפתח התערוכה מודעה: "התערוכה כוללת אמירה אישית של האמן ואינה מבטאת את עמדת המוזיאון"  
משה גרשוני וזוהר קניאל
9. ״קקי במקום דם״

ב-2014 נעצרה האמנית נטלי כהן וקסברג לאחר שהעלתה לרשת סרטון שבו היא עושה את צרכיה על דגל ישראל, כשברקע נשמעת ״התקווה״. העילה: פגיעה בסמלי שלטון ודת. בינואר השנה הודיעה המשטרה כי היא מתכוונת להגיש כתב אישום כנגד האמנית בחשד לעבירה על חוק הדגל, הסמל והמנון המדינה.
נטלי כהן וקסברג
10. ״חזיר מוסלמי״

בהקשר זה קשה שלא להיזכר בטטיאנה סוסקין, אמנית בוגרת בצלאל, שציירה ב-1997 את הנביא מוחמד בדמות חזיר שכותב את הקוראן והפיצה את הכרוזים בחברון. על כך היא ריצתה שנתיים מאסר בגין ״עבירות של נסיון לפגוע ברגשות דת, במעשה גזענות״ ועוד. 
טטיאנה סוסקין
הנה, אפילו אני מצנזרת את עצמי, כדי שלא אצטרך לחיות במחשכים, ומציגה את תמונתה של האמנית במקום את הכרוז המדובר.
תודה, פרטיך נשלחו בהצלחה.
אני מעוניין/ת להרשם לניוזלטר ולקבל תכנים ועדכונים בנושאי אמנות ותרבות
אתר זה הינו ארכיון לפעילות בית הספר ומרכז התרבות "בסיס לאמנות ותרבות". המוסד נסגר בשנת 2020. אישור