מלים מפוסלות / כתב רהוט

מאת: מורן שוב

זמן קריאה : 1:20 דקות


כתב רהוט
מלים: השורות הללו נכתבות בתאריך הולדתו של אדם ברוך זכרו לברכה. לאדם ברוך היה כתב יד שייחד אותו. כתב היד שלו, ניכר גם ברישומים שרשם בעט בדיו שחורה. והרישום שלו, כמו כתב ידו וכמו גם הדברים שאמר והאופן שבו ניסח אותם, היו ישירים, מינימליסטיים ונאמרו באחת. הוא לא חזר על קווים כשם לא טעה במלה או באות. הכתב הרהוט שלו נכתב באופן שקול, ולא היה לו צורך בתיקונים. בעת רישום בדיו אי אפשר למחוק ולתקן כפי שאפשר לתקן, למשל, בעיפרון, אלא לכסות על הטעות בדיו, להסתיר את הטעות ובו בזמן להבליט אותה.
 
"כתב רהוט" שהוזכר כאן, אין כוונתו לשפה רהוטה שאדם ברוך לא חסָר אותה, אלא הוא נוסח מוקדם ל"כתב יד", ופירושו כתב מהיר (מהשורש רוט בארמית, מקבילתו של רוץ בעברית), שקוויו עגולים שלא ככתב המרובע המשמש בעיקר לדפוס.
כתב ידנו, גם אם איננו יודעים לקרוא אותו ככזה – הוא רישום דיוקננו העצמי. לכל אחד הקו המאפיין אותו. הכתב שלנו הוא שלוחה של תת ההכרה שלנו, כשם שידנו הכותבת היא שלוחה של הגוף שהכרתנו חיה בתוכו. כשאנחנו מספרים סיפור, במלים וברישומים, אנחנו כמו טווים חוט ארוך לתוך מארג; כאילו היינו עכביש. כתב היד הוא חוט האריאדנה שלנו; החוט המנחה אותנו להתקדם במבוך ולשוב ממנו בשלום.

תמונה: הרישומים של אדם ברוך מורכבים מקונטורים, כלומר מקווים ללא מילוי, וגם בזה הם דומים לאותיות. לרוב, אלה רישומים קטנים, שנרשמו על דף בבלוק ציור בגודל A5. ברישומים שכאן - גודלו של כל רישום ככרטיס ביקור. אלה איורים שאדם רשם לפרקים על ר' נחמן מברסלב ועל הבעל שם טוב, בספרו "בתום לב". פרקים בהם סיפר "דברים וסיפורים שלא פורסמו כך עד כה". בראש העמוד, בכתב ידו, הוא מבקש מעורכת הספר, כלומר ממני, לשקול אם להמיר את הכיתובים שמתחת לרישומים לאותיות דפוס מרובעות דקות. העורכת בחרה שלא. 
אדם ברוך, רישומים כמו קבליים, מתוך בלוק הרישומים ל"בתום לב", 2001 למדור של מורן שוב אדם ברוך_רישומים לספר בתום לב 2001
 
מורן שוב היא אוצרת ההקמה של בית לעברית, ראשון לציון - מרכז לעברית כשפה וכתרבות
 
תודה, פרטיך נשלחו בהצלחה.
אני מעוניין/ת להרשם לניוזלטר ולקבל תכנים ועדכונים בנושאי אמנות ותרבות
אתר זה הינו ארכיון לפעילות בית הספר ומרכז התרבות "בסיס לאמנות ותרבות". המוסד נסגר בשנת 2020. אישור