גלריה נגא השוויונית ביותר בתחום המגדרי. מתוך תערוכה של האמנית אורן בן מורה

מהנעשה בשטח / דנה גילרמן 18/1/18

זמן קריאה: 2:34 דקות

מהנעשה בשטח / דנה גילרמן

האם גלריסטיות מציגות יותר אמניות מאשר גלריסטים  (התשובה היא כן) ואיך זה אצלנו בארץ

כתבה מעניינת במגזין "ארטסי" בדקה את האפליה המגדרית בשדה האמנות מנקודת מבט מקורית: האם היחס בין אמנים ואמניות בגלריות בבעלות של נשים שונה מהיחס בגלריות השייכות לגברים. בכתבה בדקו את רשימת האמנים והאמניות ב-199 גלריות שהציגו בחודש שעבר ביריד האמנות ארט באזל מיאמי. גם אצל גלריסטים וגם אצל גלריסטיות יש יותר אמנים גברים מאשר אמניות נשים אך אצל גלריסטיות יש אחוז גבוה יותר של נשים ברשימה.
מהמחקר עולה שבגלריות שמנוהלות על ידי גברים 75 אחוז הם אמנים ו-25 אחוז אמניות, יחס של אחד לשלוש. בגלריות של נשים 66 אחוז אמנים ו-34 אחוז אמניות. יחס של אחד לשניים. עוד נכתב כי גלריסטים, לעתים נדירות מציינים מגדר, מוצא אתני, לאום או כל סימן אחר של זהות כגורם בהחלטה לייצג אמן זה או אחר.

Screen Shot 2018-01-17 at 21

במגה גלריות השייכות לגברים המצב עוד פחות טוב. ב-14 גלריות שכאלו, המייצגות מעל 50 אמנים, רק 15 אחוז מהרשימה הן נשים. ואילו בשש מגה גלריות השייכות לנשים רק 25 אחוז הן אמניות. הסיבה לכך הגיונית למדי. על פי פילר קוריאס, סוחרת אמנות מלונדון, המגה גלריות מתעסקות עם אמנים שנמכרים במיליוני דולרים ומרביתם גברים. ״כשאתה מגיע לרמה כזו של מחירים אתה שוכח מפוליטיקה של מגדר״, אמרה.
ואצלנו בישראל? המצב דומה. אולי אפילו מאוזן יותר בקרב הגלריסטים ופחות בקרב הגלריסטיות. הגלריות שנבדקו לצורך ההשוואה הן גלריה חזי כהן, גורדון, דביר, רו-ארט ורוזנפלד המנוהלות על ידי גברים וגלריה ברוורמן, שלוש, זומר, נגא וגבעון בבעלות נשים. ואלו הנתונים: בגלריה גורדון מתוך 38 אמנים יש 12 אמניות, בגלריה חזי כהן מתוך 29 אמנים 6 שש אמניות ובדביר מתוך 34 אמנים 10 אמניות, ברו ארט מתוך 22 אמנים 11 אמניות וברוזנפלד מתוך 18 אמנים 8  אמניות. היחס המאוזן מעט יותר בשתי הגלריות האחרונות קשור אולי לכך שהן מנוהלות על ידי נשים דומיננטיות המעורבות מאוד בניהול: עדי גולדנר ברוזנפלד ולאה אביר ברו ארט.
היחס של אחד לשלוש נשמר גם אצל מרבית הגלריסטיות בארץ: בגלריה שלוש מתוך 30 אמנים יש 9 אמניות, בגלריה זומר מתוך 31 אמנים11 אמניות ובגלריה ברוורמן מתוך 24 אמנים 10 אמניות. הגלריה שזוכה בתואר השוויונית ביותר היא נגא בה מופיעות 14 אמניות מתוך רשימה של 22 אמנים. יותר ממחצית! הגלריה שנוטה לחוסר שוויוניות מובהק היא דווקא גבעון הותיקה: מתוך 21 אמנים רק 4 הן אמניות.

גלריה נגא השוויונית ביותר בתחום המגדרי. מתוך תערוכה של האמנית אורן בן מורה גלריה נגא
תודה, פרטיך נשלחו בהצלחה.
s
אני מעוניין/ת להרשם לניוזלטר ולקבל תכנים ועדכונים בנושאי אמנות ותרבות

כל הזכויות שמורות לבסיס לאמנות ותרבות
CREATED BY FIRMA & Compie. בסיס לאמנות ותרבות בסיס לאמנות ותרבות

רוצה לדעת עוד?

אתר זה הינו ארכיון לפעילות בית הספר ומרכז התרבות "בסיס לאמנות ותרבות". המוסד נסגר בשנת 2020. אישור