מפגינות חובשות כובעי pussyhat. צילום: QZ.COM

מהנעשה בשטח / דנה גילרמן 6/12/18

זמן קריאה: 2:33 דקות

אמנות המחאה


השבוע הוצבו ברחבת כיכר הבימה כ-200 זוגות נעליים צבועות באדום במסגרת אירועי המחאה נגד הטיפול באלימות כלפי נשים. את המיצב יזמו נשים מעמותת "לילה טוב", ארגון "הגדה השמאלית" וחברת האופנה קום איל פו והוא נוצר בהשראת עבודותיה של האמנית המקסיקנית אלינה צ'ובט המציבה ברחבי העולם מיצבי נעליים במחאה על היעלמותן של קורבנות רצח מהמרחב הציבורי. אלו מהווים מעין עדות דוממת להיעדרן ואולי לא במקרה, לי זה גם מזכיר את האנדרטאות במדרכות ברלין, המשמשות עדות דוממת ליהודים שנרצחו. אמנות הופכת לחלק מביטויי מחאה בעולם, ובמיוחד לטקטיקה המייצרת מודעות לנושאים של נשים וקידום זכויות אדם, והיא מצליחה לייצר בולטות אודות למחשבה המקורית הנלווית לה.

200 זוגות נעליים צבועות באדום ברחבת הבימה FB_IMG_1543921938401
אנדרטאות במדרכות ברלין swarthout_010512_620px

מצעד הנשים הגדול שנערך ב-2017 בארצות הברית ומחוצה לה בעקבות הבחירה של טראמפ לנשיאות, זכור בין היתר בזכות כובעי ה-pussyhat, כובע ורוד עם אוזניים מחודדות, שצבע את צילומי האוויר של ההפגנות שנערכו מסביב לעולם. מאחורי היוזמה עמדו התסריטאית קריסטה סו והאדריכלית ג'יינה זווימן מלוס אנג'לס, שקראו לנשים ברחבי ארצות הברית לסרוג בעצמן את הכובעים ואף הקימו אתר עם הוראות. שם הכובע נולד בעקבות אמירתו של טראמפ שנחשפה בהקלטה שבועות לפני הבחירות: "כשאתה כוכב אתה יכול לעשות לנשים הכול, ולתפוס אותן ב'פוסי'". אלו גם מתחברים לפעולות מחאה רדיקליות יותר שהתקיימו בשנים האחרונות כגון אלו של ״פוסי ריוט״, להקת פאנק פמיניסטית אקטיביסטית שנוסדה ב-2011 וחברותיה נאסרו שנה לאחר מכן בעקבות מיצג פוליטי/אמנותי שקיימו בקתדרלת ישו המושיע במוסקווה נגד נשיא רוסיה ולדימיר פוטין.  

מפגינות חובשות כובעי pussyhat. צילום: QZ.COM rtswr3a-e1511820531622
בקתדרלה Pussy Riot 309630-38e49473ae79f1069c358c3d6b648036

גרייס בנקס, במאמרה ״אמנות המחאה - והנשים המדהימות שמובילות את הדרך״*, מציינת כי מדובר בדור חדש של אמניות פמיניסטיות פוליטיות, שנולד עם צעדות הנשים הבינלאומיות ופרשיות ההתעללות המינית מצד הארווי וינשטיין וגברים מוכרים אחרים בהוליווד ומחוצה לה. לצד חברות הפוסי ריוט היא מציינת יוצרות נוספות שמציבות את עצמן בחזית הפעילות האקטיביסטית הפמיניסטית בהן האמנית הבריטית זואי בקמן, הסופרת שרה סופי פליקר והשחקנית והאמנית ג'מימה קירקה, מייסדת תנועת Women’s March . תנועה זו, שהפכה להיות אחד הכוחות המרכזיים בהוצאה לפועל של ההפגנות הגדולות, שמה דגש רב על האמנות כערך מקדם, ומאמינה כי האמנות, בין אם חזותית או ביצועית, ממלאת תפקיד חשוב בתנועות לשינוי חברתי, ואולי כל אלו יהוו זרז גם לעוד ועוד יוצרות ישראליות לקחת חלק במלחמה המשותפת של נשים למען עצמן.

עבודת אמנות נוספות מהמצעד הגדול נגד טראמפ דנה
תודה, פרטיך נשלחו בהצלחה.
s
אני מעוניין/ת להרשם לניוזלטר ולקבל תכנים ועדכונים בנושאי אמנות ותרבות

כל הזכויות שמורות לבסיס לאמנות ותרבות
CREATED BY FIRMA & Compie. בסיס לאמנות ותרבות בסיס לאמנות ותרבות

רוצה לדעת עוד?

אתר זה הינו ארכיון לפעילות בית הספר ומרכז התרבות "בסיס לאמנות ותרבות". המוסד נסגר בשנת 2020. אישור