מלים מפוסלות / חוכמת רחוב

זמן קריאה: 2:46 דקות


 
חוכמת רחוב 

מלים: דברי השבח שבהם מברך בִּלעם את בני ישראל, בשעה שהוא מתבונן ומתפעל ממחנם מלמעלה, ממרום הרי מואב, נפתחים במשפט: "מַה-טובוּ אהָלֶיךָ, יַעֲקב; מִשְׁכְּנותֶיךָ, יִשְׂרָאֵל" (במדבר כד, ה). רש"י מפרש שבמסעם במדבר הקימו בני ישראל את אוהליהם כך שמעולם לא עמד פתח אוהל אחד מול פתח אוהל אחר, וכך שמרה כל משפחה על פרטיותה. כלומר, על פי רש"י, מדובר בחוכמה אדריכלית: שמירה על פרטיות ואינטימיות אל מול יחסי הגומלין הנכפים, באופן טבעי, במרחב ציבורי.
"עיר" באכדית היא אָלֻ - מחנות אֹהלים שנקבעו להיות עיר; ובשומרית, "עיר" היא אוּרוּ, כמו העיר אוּר המסופוטמית, שממנה יצא אברהם אבינו למסעותיו.
 
תל אביב הוא שמה העברי של העיר האכדית-בבלית תִיל אָבּובּו: "וָאָבוֹא אֶל-הַגּוֹלָה תֵּל אָבִיב הַיֹּשְׁבִים אֶל-נְהַר-כְּבָר" (יחזקאל ג, טו). גולת תל אביב היא שריד = תל שנותר לאחר השיטפון או המבול (אָבּובּו באכדית) שהחריב את פני האזור. גם המלה "להחריב" מקורה אכדי: חֻרִבְתֻ מובנו "מִדְבָּר". מדבר נוצר כאשר חרבים המים מעל פני הארץ. במובן זה, להחריב הוא לייבש. מעיין חרב הוא מעיין שְיָבַש; פת חרבה היא פת יבשה.
רוב רובם של מקומות היישוב בעולם העתיק התנחלו לצד נחלים או מקורות מים אחרים. 

רותם מקרית גת_תל אביב_2012

Aרותם מקרית גת, מפת תל אביב עיר עולם, תשע"ב, עט ודיו על נייר משרדי פשוט 4
 
תמונה: במפה המילולית של תל אביב, כפי שנראית ברישום-שירטוט של רותם מקרית גת, עומדת כל מלה לעצמה, מעדיפה את כיוונה ונראה שאינה מתחברת (אף לא במובן תחבירי) למלים שלצדה. זוהי מפה מסתורית שאם מתמסרים לקריאה שלה, אפשר למנות בה כ-400 מלים שונות. המלים כולן נראות אבודות כנגד המלה כִּכָּר – שאף שאינה מרכזית על הדף – היא מוקד התמונה, והעין המשוטטת ומנסה לקרוא את המלים והולכת בתוכן לאיבוד – שבה וחוזרת אל כִּכָּר התמונה הקבועה בתוך ריבוע (square = כִּכָּר) המוקף גם הוא כיכר עגולה.
 
בין המלים שאפשר למצוא במפה: שמים, גפ (גוף), זִכּרֹנ (זכרון), כִּכָּר, מזרקה, סנדל, שומרמ (שומרים), שמ (שם), הצגה, רצפ (רצפה), חנ (חניון), כספמט (כספומט), צִפֹּר, זקנה, רצח, פקח, אֹפניִם, בנין, פֹּעל, קניֹנ (קניון), מֹפע, חניֹנ (חניון), לשנ (לשון), שפה, שפתֹנ (שפתון), עִתנ (עיתון), חֹפ (חוף), מצִל (מציל), צֶל, פח, אלתרמנ (אלתרמן), רבנ (רבין), עִרִיה, מערב, בִּאָלִק (ביאליק), שִרָה (שירה), ספרֻת (ספרות), זֹנֹת (זונות), זְמָנ (זמן), תחנה, ספסל, שלט, פקק, זהמ (זיהום), חלמ (חלום) - ואז מתברר שבכל זאת קיימת חוכמת רחוב ונרקמים קשרי גומלין בין המלים; כפי שיקרה במרחב הציבורי; כפי שקרה כששדרת רוטשילד בתל אביב, בקיץ 2012, מלאה אוהלים.
 
מורן שוב היא אוצרת ההקמה של בית לעברית, ראשון לציון - מרכז לעברית כשפה וכתרבות
 

תודה, פרטיך נשלחו בהצלחה.
s
אני מעוניין/ת להרשם לניוזלטר ולקבל תכנים ועדכונים בנושאי אמנות ותרבות

כל הזכויות שמורות לבסיס לאמנות ותרבות
CREATED BY FIRMA & Compie. בסיס לאמנות ותרבות בסיס לאמנות ותרבות

רוצה לדעת עוד?

אתר זה הינו ארכיון לפעילות בית הספר ומרכז התרבות "בסיס לאמנות ותרבות". המוסד נסגר בשנת 2020. אישור