משה קופפרמן יום שלישי 06 במרץ 2018 בשעה 18:00
    משה קופּפרמן
    (12 באוגוסט 1926 – 20 ביוני 2003)


    חתן פרס ישראל לציור לשנת 2000, מן הציירים הבולטים בישראל, עצמאי ומקורי בסגנונו האמנותי
    נולד ב-1926 בירוסלב בפולין. בשנת 1941 הוא גורש עם משפחתו וב-1946 חזר לפולין, כעבור שנתיים עלה לארץ דרך מחנות "שארית הפלטה" בגרמניה. קופּפרמן היה ממקימי קיבוץ לוחמי הגטאות.
    קופפרמן לא למד ציור באופן שיטתי ומסודר, אבל השכיל ליהנות מהדרכתם של זריצקי וסטימצקי. הוא אינו משתייך לאסכולת ציור מסוימת ובעבר העיד על עצמו: "אני לא אדם של החלטות גדולות. בציור שלי אני לא קובע את הדברים מראש, אלא רוצה לגלות את המשהו שאתו אשאר. ההתקדמות צריכה להיות בדרך של לשים דבר על גבי דבר וגם בדרך של לשים דבר ליד דבר. צייר צריך להיות מסוגל לאבחן מתי מתרחש בעבודתו דבר בעל ערך ואז לתת לו להתקיים. זאת היא דרך של ציור שאינה מתוכננת מראש אבל יש בה הרבה תחושות ועניין. לא תמיד אני מגיע לתוצאות. גם לא להגיע לתוצאות הוא לפעמים שלב חשוב בעבודה. כצייר אני נמצא כל הזמן בבדיקה עצמית. אני בודק את הדברים ומעלה על פני השטח את מה שנובע מתוכי או מתוך מה שקורה. יש ציירים שבוחרים נושא ועובדים עליו, ואולם אני, בכל העשייה שלי, מנסה להעלות מתוכי את הנושא ואז לבחון מהו הנושא הזה."
    אצל קופפרמן יש גם יוצאים מן הכלל, עבודות בנושא מסוים ומוגדר מראש שהוזמנו למטרות מיוחדות. כזאת היא סדרת התמונות "די קריעה", אשר שלוש מהן תוצגנה בתצוגת הקבע במוזיאון של "בית לוחמי הגטאות", וכאלה הם הציורים מהסדרה, "המגילות" שצייר עבור המוזיאון היהודי בפריז.
    אף שהוא בן ל"דור השואה" ועבר טלטלות רבות, אין הוא מגדיר את עצמו אמן המבטא אותה. "לכאורה קופפרמן לא היה בשואה עצמה, אבל הוא ראה את הנאצים, ובמשך שבע שנים הוא חי יום-יום את העקירה מבית, מעיר ומלשון, וחש מבשרו את אבדן כל משפחתו, אחד אחרי אחד. קופפרמן איבד את לשונו הראשונה ואת לשונו השנייה ואת לשונו השלישית, ואתן גם את הפינה המשפחתית האינטימית המובעת בהן ואת עולם התרבות השקוע בהן. גם זו היתה שואה, של אלה שחיו בצלה של השואה הגדולה, אף אם נשארו בחיים." (פרופ' בנימין הרשב [הרושובסקי] בקטלוג התערוכה 'די קריעה')
     
    התערוכות הראשונות שהשתתף בהן היו במסגרת התנועה הקיבוצית. תערוכת היחיד הראשונה שלו מחוץ למסגרת הקיבוץ הייתה בגלריית צ'מרינסקי בתל אביב ב-1960. ב-1964 הציג לראשונה בפריז בתערוכה של אמנים ישראלים. תערוכת היחיד הראשונה שלו במוזיאון ישראל הייתה ב-1969, ותערוכת היחיד הראשונה שלו במוזיאון תל אביב הייתה ב-1978. התערוכה הראשונה שלו בפולין הייתה ב-1993 בלודז', ובאותה שנה הוצגה תערוכה שלו גם בוורשה.
     
    בין תערוכותיו החשובות –
    1981: Stedelijk  Museum, אמסטרדם
    1987:Musee de L’Art Modern, Centre Georges Pompidou , פריז
    1984: "קופפרמן", מוזיאון ישראל
    1985: "קופפרמן", מוזיאון תל-אביב
    1991: North Carolina Museum of Art, Raleigh, צפון קרוליינה
    1992: Albright-Monk Art Gallery, בופאלו, ניו יורק.
    כמו כן השתתף בתערוכות רבות במוזיאונים חשובים בעולם
     
    כל הזכויות שמורות לבסיס לאמנות ותרבות
    CREATED BY FIRMA & Compie. בסיס לאמנות ותרבות בסיס לאמנות ותרבות

    רוצה לדעת עוד?

    אתר זה הינו ארכיון לפעילות בית הספר ומרכז התרבות "בסיס לאמנות ותרבות". המוסד נסגר בשנת 2020. אישור