מוגרבי נגד מאנה

השבוע בעולם האמנות / דבי לוזיה 2/11/17

זמן קריאה : 3:25 דקות
השבוע בעולם האמנות / דבי לוזיה
 
מדליית זהב לרון ארד, נצחון בקרב על באר שבע, מוזיאון אגם וקרב ענקים בניו יורק.
מדליית זהב לרון ארד

התחרות הבריטית לתכנון אנדרטה לשואה בלונדון עניינה אותי במיוחד, גם בגלל שגדלתי בלונדון וגם כבת לניצול שואה. כבר כתבתי על כך אבל בקצרה, המקום שנבחר לאנדרטה הוא גן קטן ליד הפרלמנט על שפת התמזה ולרשימה הסופית נבחרו עשר הצעות של קבוצות המשלבות אדריכלים עם אמנים. הפייבוריטית שלי היתה הצעתם של פוסטר אדריכלים בשילוב האמנית מיכל רובנר. אהבתי את הצניעות של ההצעה, את העובדה שכמעט כל האנדרטה נמצאת מתחת לאדמה והרעיון שהמבקר עובר מסלול תת קרקעי המספק חוויה עוצמתית שממנה הוא יוצא חזרה לאור היום מאד ריגש אותי. אהבתי את הקונספט שאומר שלא צריך לעשות דרמטיזציה של השואה, שהיא מספיק דרמטית גם ככה. אבל השופטים לא התרשמו כיאות מהרגישות של ההצעה הזאת ובחרו פה אחד בהצעה של אדז׳איה אדריכלים בשיתוף עם רון ארד. ארד, מעצב  וגם אדריכל ישראלי שחי שנים רבות בלונדון, מוכר בארץ בעיקר בזכות תכנון מוזיאון העיצוב בחולון וגם הלובי של המשכן לאמנויות הבמה בתל אביב. הצעתו היא בהחלט דרמטית אבל גם מתוחכמת.
ההצעה הזוכה לאנדרטה לזכר השואה בלונדון מדור דבי לוז
האוסטרלים נגד הטורקים בבאר שבע

לא, זה לא משחק כדורגל אלא סיפור מרתק שקרה השבוע לפני מאה שנה. ב- 31.10.1917 נכנסו עשרת אלפים פרשים אוסטרלים וניו זילנדיים לבאר שבע וכבשו אותה מהעות׳מנים, מהלך היסטורי שהחל את קריסת השלטון העות׳מני בארץ ישראל והחלפתו במשטר הבריטי. בעוד הקרב על באר שבע הוא מורשת מרכזית עבור האוסטרלים, שנלמד בספרי הלימוד בבתי הספר, אצלינו הוא לא זכה לתהודה לאומית. אנחנו גם לא יודעים הרבה על האמנות האוסטרלית העכשווית אבל עכשיו תהיינה שתי הזדמנויות לעשות איתה היכרות: השבוע תיפתח במוזיאון באר שבע לאמנות תערוכה של אמנות אוסטרלית עכשווית בשם ״נתיבים ועקבות״. האוצרות, ד״ר דליה מנור, מנהלת המוזיאון ואמילי רולף מאוסטרליה, מציגות תשעה אמניות ואמנים אוסטרליים, בעלי קריירה בינלאומית וממוצאים שונים, המאירים את המורכבות של אוסטרליה כיום. 
Christian Thompson, Dead Tongue (still), 2015, single channel HD video דבי לוזיה
מוזיאון אגם נפתח בראשון לציון

אנחנו לא עם מפרגן, זה ידוע, ויש אמנים ישראלים שמצליחים מאד בעולם אבל לא זוכים לאהדה המצופה מהם בארץ. אמן אחד כזה הוא יגאל עוזרי, אותו ראיינתי לכתבה שתתפרסם בגיליון הבא של ליידי גלובס. כך גם לגבי יעקב אגם, אמן שבחו״ל יש ביקוש אדיר לעבודות שלו ואילו אצלינו פוסלים אותו כקיטש. 
אגם, אבי זרם האמנות הקינטית, נולד בראשון לציון ושם נחנך השבוע מוזיאון אגם, שבע שנים(!) מאז תחילת בנייתו. את המוזיאון מימנה עיריית ראשון (40 מיליון ש״ח) ותורמים פרטיים, שחלקם גוייסו על ידי אגם אך הוא עצמו לא השתתף במימון. זהו ללא ספק ניצחון לאמן שחש דחוי דווקא בארצו.
לניהול המוזיאון נבחר גלעד מלצר, בחירה די מפתיעה לאור הרקע שלו במדרשה בבית ברל. לדבריו, "העקרונות שהנחו אותנו ביצירת התוכן במוזיאון טמונות בכך שאמנותו של אגם הינה כוריאוגרפיה של יחסים משתנים בין הצופה לבינה. אין ביצירתו נקודת מבט מומלצת או מוכתבת, וכל אחד ואחת מאתנו חווים את כולה ואת פרקיה הרבים באופן שונה, בתוואי שונה, ובטמפו שונה״. שאיפתו של מלצר היא שברוחו של האמן, ביקור במוזיאון יעודד ריבוי דעות ונקודות מבט, תוך שימת דגש על היות האמנות שפה אוניברסאלית ובפרט על האיכויות הייחודיות ופורצות הדרך של יצירותיו.
אירוע הפתיחה אמנם נערך השבוע אך המוזיאון ייפתח לקהל רק בשבוע הבא ב 1.11. למוזיאון אין עדיין אתר אינטרנט. רחוב מיש"ר 1, קרית הלאום ראשון לציון. עלות כניסה 20-30 ש״ח. 
מוזיאון אגם בראשון לציון השבוע בעולם האמנות
קרב ענקים

מי ינצח ומי יפסיד בקרב המתנהל כעת בין שני ישראלים לשעבר: יוסף מוגרבי, הידוע היום כחוזה, יליד ירושלים ואחד מאספני האמנות הגדולים ביותר בעולם כיום. בבעלותו שמונה מאות ציורים של אנדי וורהול ועוד רבים אחרים. מולו, משה מאנה, שהקים אימפריה בניו יורק, שהחלה במויש׳ס, חברת ההובלות וכיום הוא הבעלים של נכסי נדל״ן עצומים ומייסד מיזם האמנות מאנה קונטמפוררי. מוגרבי מאחסן את האוסף שלו במחסנים של מאנה והוא מאשים את מאנה על החזקת יצירותיו כבני ערובה. מאנה טוען שמוגרבי חייב לו כסף אבל מוגרבי טוען ששירותי האיחסון הובטחו לו תמורת המלצות על מאנה קונטמפוררי בתחילת דרכם. מאנה טוען שמוגרבי חייב לו חצי מיליון דולר על שירותי האיחסון. בינתיים, שתי יצירות מתוך האוסף שנמכרו ועוד עבודה שהושאלה לתערוכה כלואות במתקני האיחסון של מאנה עד שבית המשפט יכריע מי צודק. 
מוגרבי נגד מאנה השבוע בעולם האמנות 3
השבוע בסלון האמנות של דבי לוזיה

הקהילה החדשה שלנו בפייסבוק צוברת תאוצר, גם מבחינת הצטרפות וגם מבחינת תכנים. זוהי פלטפורמה מושלמת להשמיע דיעה בנושא הקשור לעולם האמנות, בין אם בתגובה לדיון פעיל ובין אם בהעלאת דיון בנושא שמעניין אותך. השבוע עוררו עניין הדיונים הבאים:
הציור האחרון של ליאונרדו דה וינצ׳י: בהמשך לדיון שהעליתי יש בתגובות לינק לפינה שלי במועדון תרבות ובעיקר דיווח מהשטח של שלומית אורן, אשר התמזל מזלה לראות את הציור פנים מול פנים.
יגאל עוזרי - אמן או טכנאי? דיון חדש שהעלה תגובות מאד מעניינות.
בכל שבוע אקשר לדיונים מעניינים בקהילה וכמובן שאני מקווה לכמה שיותר משתתפים וחברים! 
סלון האמנות של דבי לוזיה למדור דבי
דבי לוזיה, דור שני בגלריה שטרן, היא גם חוקרת תרבות ומחברת הספר "מדוע הפסיקה המונה ליזה לחייך", המנתח את עולם האמנות העכשווי.
טקסט זה לקוח מתוך מדור שבועי שנשלח במייל בכל יום שישי לאלפי מנויים. להצטרפות לרשימת הדיוור לחץ כאן.
תודה, פרטיך נשלחו בהצלחה.
אני מעוניין/ת להרשם לניוזלטר ולקבל תכנים ועדכונים בנושאי אמנות ותרבות
אתר זה הינו ארכיון לפעילות בית הספר ומרכז התרבות "בסיס לאמנות ותרבות". המוסד נסגר בשנת 2020. אישור