צילום: רפי קוגל

השבוע בעולם האמנות / דבי לוזיה 24/10/17

זמן קריאה : 2:28 דקות
השבוע בעולם האמנות / דבי לוזיה 24/10/17
 
שבוע אמנות גדוש ומרתק מצפה למי שעולה השבוע לירושלים: פסטיבל מנופים שמתקיים בעיר בתאריכים ה-24-28 לציון פתיחת עונת התערוכות.

 
מנופים בירושלים

שתי אמניות, רינת אדלשטיין ולי היא שולוב נושאות על כתפיהן זו השנה התשיעית את המיזם העצמאי פסטיבל מנופים לאמנות עכשווית בירושלים. שתיהן בוגרות בצלאל שהכירו בסדנאות האמנים בעיר וביקשו להקים אירוע שיציין את פתיחת עונת התערוכות בעיר. מאז, האירוע הזה גדל והתרחב וזכה לתמיכה רבה, וגם לשיתופי פעולה רחבים בעיר. השנה למשל, התערוכה המרכזית מתקיימת באוניברסיטה המורמונית על הר הצופים - מוסד שעצם הביקור בו מספק חוויה של wow. 
העובדה שמדובר במיזם עצמאי (ולא עירוני כמו שהיה בעבר בתל-אביב) מאפשר חופש פעולה מוחלט ומה שבולט זה הייצוג המקיף לאוכלוסיות המגוונות של ירושלים - מהמגזר החרדי, דרך הערבי ואפילו המורמוני. 
השנה הפסטיבל יתפרש על פני חמישה ימים 24-28 לאוקטובר. התוכנית עמוסה ואי אפשר להספיק הכל. אבל הנה כמה המלצות
unnamed
תור לאמן

כל מה שרצית לדעת ולא העזת לשאול - זו צריכה להיות כותרת המשנה לפרוייקט הזה. במסגרת מנופים, אמנים פותחים את הסטודיו שלהם ואפשר לקבוע תור לפגישה אישית בארבע עיניים, כדי לקבל הסברים ולשוחח על אמנות. אני מאד התלהבתי מהצילומים של מיכל מדנבליק בסדנאות האמנים, שם אפשר גם לפגוש את האמן האורח רודריגו אימז ממקסיקו, שמסתובב בעולם ועושה מה שהוא מכנה ״ארכיאולוגיה של אשפה״ - ניסיון לנתח תרבות על סמך האשפה שהוא מוצא ברחוב. ממליצה גם לפגוש את חנאן אבו חוסיין, אמנית ירושלמית מרתקת. הרשימה המלאה של האמנים כאן.
מיכל מדנבליק, סדנאות האמנים בירושלים unnamed (1)
המפעל

תופעת הפופ-אפ הגיעה גם לירושלים. יתרה מזאת, שם פועלת קבוצת ״בית ריק״ שפולשת לבניינים נטושים בעיר. כך נולד ״המפעל״, חלל מדליק שמופעל על ידי קואופרטיב של 50 אמנים שהחל כמקום מחתרתי ועכשיו יש כבר שלט שמוביל אליו. המפעל הוא למעשה נכס עירוני שעמד בפני שיפוץ במטרה להפכו למרכז תרבות. חברת עדן - הממונה על פיתוח לב העיר ירושלים פנתה לקבוצת ״בית ריק״ והציעה להם לתפעל את המקום למשך חודשיים. מאז עברה שנה וחצי והמקום הפך למרכז אמנותי שוקק חיים עם אופק של שנת פעילות נוספת. החזון של המפעל הוא לספק בית לאמנות ויצירה, שנותן מענה לכל שלבי החיים של היצירה - מתשתיות ועד לחשיפה לקהל. במקום פועל בית קפה, חלל עבודה משותף, סדנה משותפת, גלריה, חנות לאמנות וחדר פרוייקטים, בו מתארחת עכשיו חנאן אבו חוסיין. אין ספק שנוצר במקום מיזם שתורם גם לעיר. 
במסגרת פסטיבל מנופים יתקיים במפעל ביום חמישי אירוע לילי מיוחד בשם נדודי שינה.
צילום: רפי קוגל unnamed (2)
סלון הקוביה

עוד מוסד מעניין בירושלים הוא הקוביה, בית ספר לאמנות שיש בו גם גלריה. במסגרת מנופים יתקיים אירוע מיוחד, שבעצם ינעל את הפסטיבל - סלון הקוביה - בהשראת הסלונים הפאריזאיים של המאה ה- 19 ובו עבודות של 150 אמנים עכשוויים שיכסו את הקירות מהתקרה ועד הרצפה וכך תתקבל תמונה גדולה של האמנות הנעשית עכשיו בישראל. הסלון ייפתח בערב האחרון של הפסטיבל. במוצאי שבת תתקיים שם מסיבה גדולה שתנעל את הפסטיבל. התערוכה עצמה תימשך כמה חודשים.
סלון הקוביה unnamed (3)
כנסים

עוד במסגרת הפסטיבל, כנס ירושלים השני לאמנות בשיתוף עם ״ערב רב״. נושא הכנס יהיה ״מה עושים עם אמנות״. מטרת הכנס היא לנסות לחבר בין הנעשה באקדמיות ובמוסדות להשכלה גבוהה לבין אמנים, אוצרים, מנהלים אמנותיים ואנשי מקצוע מעולם האמנות והתרבות בארץ ומחוצה לה. בכנס יוקרן לראשונה בירושלים ״ערוץ האבק״ - סרטו של רועי רוזן שהוצג בדוקומנטה השנה.
כנס נוסף שיתקיים בשבוע הבא בירושלים, בלי קשר למנופים הוא הכנס השנתי של איגוד המוזיאונים הישראלי בנושא עתיד המוזיאונים בעידן הדיגיטלי. זהו כנס פנימי של חברי האיגוד ואיקום. 
 
 
 
דבי לוזיה, דור שני בגלריה שטרן, היא גם חוקרת תרבות ומחברת הספר "מדוע הפסיקה המונה ליזה לחייך", המנתח את עולם האמנות העכשווי.
טקסט זה לקוח מתוך מדור שבועי שנשלח במייל בכל יום שישי לאלפי מנויים. להצטרפות לרשימת הדיוור לחץ כאן.
תודה, פרטיך נשלחו בהצלחה.
אני מעוניין/ת להרשם לניוזלטר ולקבל תכנים ועדכונים בנושאי אמנות ותרבות
אתר זה הינו ארכיון לפעילות בית הספר ומרכז התרבות "בסיס לאמנות ותרבות". המוסד נסגר בשנת 2020. אישור