הבניין החדש של המוזיאון לאמנות מודרנית בסן פרנסיסקו Henrik Kam, courtesy of SFMOMA

השבוע בעולם האמנות / דבי לוזיה 18/5/16

זמן קריאה : 2:13 דקות
השבוע בעולם האמנות / דבי לוזיה 18/5/16
המוזיאון הגדול בארצות הברית

המוזיאון לאמנות מודרנית בסן פרנסיסקו נפתח בסוף שבוע זה לאחר שהיה סגור במשך שלוש שנים. המוזיאון נדרש להתרחב לאור אוסף של 1,100 עבודות שקיבל בהשאלה ל-100 השנים הבאות מבני הזוג פישר, מייסדי חברת האופנה "גאפ". במשך השנים שבהן היה סגור נאלץ המוזיאון לחשוב על דרכים להנכיח את עצמו למרות שדלתותיו היו סגורות. המודל לפעילותו בזמן הסגירה הציע הסתכלות עתידית על מוזיאון כמרחב ולא כמקום פיזי, מרחב המתקיים גם וירטואלית וגם באמצעות שיתופי פעולה עם מוסדות אמנותיים אחרים. 
עתה המוזיאון הכפיל את שטח התצוגה שלו והוא המוזיאון הגדול ביותר בארצות הברית לאמנות עכשווית. מעניין לראות שהמוזיאון לא בחר בתערוכת בלוקבסטר לרגל אירועי הפתיחה אלא דווקא תערוכות מינוריות וכמובן, תצוגות מאוסף פישר. כן, הוא מתחבר לקהילה באמצעות אירועי רחוב ושיתופי פעולה עם מוסדות אמנות שכנים. 
הבניין החדש של המוזיאון לאמנות מודרנית בסן פרנסיסקו Henrik Kam, courtesy of SFMOMA המומה החדש דבי לוזיה
אמן או עיתונאי?

מאז שהוחזר לאמן האקטיביסט הסיני דרכונו באוגוסט האחרון, הוא לא מפסיק לנסוע בעולם. הנושא שמעסיק אותו בעיקר הוא בעיית הפליטים, ולאחר שהקים לעצמו בסיס זמני באי לסבוס, שם הוא מתעד את הפליטים הסוריים הנוחתים על החוף, הוא הגיע לראשונה גם לישראל, במטרה להיכנס לעזה עם צוות צילום. בטופס הכניסה שלו לעזה כתוב עיתונאי כמקצוע, לא אמן, ואכן חשבון האינסטגרם שלו מתעדכן בתמונות וסרטונים מתוך עזה. בארץ נפגש ווייוויי עם מובילי המפלגות הערביות בישראל. 
איי וייויי בישראל ai waiwai
שבוע מכירות

בתחילת מאי נערך הדואופול סותביס-כריסטיס למכירות הדו-שנתיות המרכזיות שלו בניו יורק. למרות הניסיון ליצור באזז של ״עסקים כרגיל״ אי אפשר להתחמק מהעובדה שיש האטה במכירות. זה לא דבר רע, אגב, לאור מחירי העתק והשיאים הנשברים בכל כמה חודשים. מבין שני בתי המכירות המתחרים, כרגיל בשנים האחרונות, כריסטיס העפילה על סותביס. וכמובן, אי אפשר בלי איזה שיא, המוקדש הפעם לבסקיאט, שהיצירה שלו המוצגת כאן נמכרה ב- 57.3 מיליון דולר. הרוכש הוא איש עסקים יפאני בן 40. לאחר שהתרגלנו לעשירי סין הרוכשים אמנות מערבית, עכשיו בא תורה של יפאן. האספן רכש עוד ארבע עבודות ושילם עליהן יותר מ-80 מיליון דולר בערב אחד. 
בסקיאט בכריסטיס בסקיאט דבי לוזיה
קונס על הקו

לאן זה הולך קשה לדעת, אבל גוגל יצרה שיתוף פעולה מעורר עניין עם ג׳ף קונס. תמורת 40 דולר אפשר לרכוש כיסוי לטלפון נקסוס של גוגל בעיצובו של האמן. כמו כן, במקום שומר מסך סטטי, המכשיר יקרין קטע בלט מתוך אגם הברבורים ובו הרקדנית אוחזת בכדור בדולח כחול -  אלמנט מרכזי ביצירה של קונס בשנים האחרונות. זאת אומרת שלכל רוכש תהיה ביד יצירה של קונס. האם זה רק גימיק שיווקי? האם קונס יצליח להגביר את המכירות של הנקסוס? מעניין יהיה לראות איך זה יתפתח בעתיד. 
היצירה הזולה ביותר של ג׳ף קונס ג׳ף קונס דבי לוזיה
עיר מתפתחת

אחרי הצלחת ההייליין בניו יורק, מתרקם פרויקט חדש ומלהיב במעלה האי על גדות ההדסון - במקום שבו עמד מזח 54, לפני שהתפורר אל תוך הנהר. שם ייפתח ב- 2019 גן אמנות צף בשם Pier 55. העבודות יתחילו הקיץ לאחר שהוסרו לאחרונה כל ההתנגדויות. הפרויקט החדשני ממומן בעיקר על ידי תרומה פרטית מה שעורר ביקורת ציבורית נוקבת. אבל ראש העיר שזיהה את החזון ואת פוטנציאל ההצלחה תמך במיזם - אשר יאכלס גם הופעות וגם מיצבי אמנות.
 
דבי לוזיה, דור שני בגלריה שטרן, היא גם חוקרת תרבות ומחברת הספר "מדוע הפסיקה המונה ליזה לחייך", המנתח את עולם האמנות העכשווי.
טקסט זה לקוח מתוך מדור שבועי שנשלח במייל בכל יום שישי לאלפי מנויים.
להצטרפות לרשימת הדיוור לחץ כאן.
תודה, פרטיך נשלחו בהצלחה.
אני מעוניין/ת להרשם לניוזלטר ולקבל תכנים ועדכונים בנושאי אמנות ותרבות
אתר זה הינו ארכיון לפעילות בית הספר ומרכז התרבות "בסיס לאמנות ותרבות". המוסד נסגר בשנת 2020. אישור