מהנעשה בשטח / דנה גילרמן 20/7/16

זמן קריאה : 1:08 דקות
כשיש צנזורה עצמית מי צריך צנזורה?


 
ים-עמרני-איילת-שקד
היום (רביעי) תתכנס ועדת חירום במכללת שנקר כדי לדון בארועי השבוע החולף: הצנזורה שהפעילה הפרופ׳ יולי תמיר, נשיאת המכללה, על ציור של ים עמרני שבו נראית אשה עירומה דומה לשרת המשפטים איילת שקד.
תמיר נימקה זאת בכך שזה אקט שוביניסטי וסקסיזם זול (תגובה מוזרה למדי לאור העובדה שהעירום המשיך להיות מוצג ורק הפנים כוסו באיקס שחור). בהודעה מאוחר יותר נמסר כי העבודה צונזרה כדי לא לפגוע בשרה. בעקבות הצנזורה הודיע הפרופ׳ לארי אברמסון, ראש המחלקה לאמנות, על התפטרותו. "התפטרתי מכיוון שאני לא יודע ללמד אמנות בבית ספר שבו מפעילים צנזורה עצמית של יצירות סטודנטים", אמר אברמסון לאתר "וואלה".
אני חושדת שעוד לפני התערוכה כבר היה ברור שהציור יצור סערה ואפילו היה בזה משהו קוסם: כל כך הרבה תערוכות גמר נפתחות במקביל, איך אפשר להתבלט? בשנה שעברה היתה זו סערונת עם סטודנטית ממוצא אתיופי שהתאימה מאוד לעיתוי - מחאת האתיופים - וזכתה לסיקור תקשורתי נרחב. רק שמאז בחירתה של הממשלה הנוכחית, הדיכוי התרבותי והדרישה לנאמנות, והחמור מכל – האיום בגזרות כספיות על מי שלא יישר קו -  גרמו למוסדות התרבות לשקשק.
זו לא הפעם הראשונה שאני נתקלת בצנזורה עצמית שמפעיל מוסד תרבותי - כדי לא לעצבן את מחלקי הכספים. זו הפעם הראשונה שזה יוצא כך החוצה. כך שלדעתי הדיון היום צריך להיות הראשון בסדרה של מפגשים בנוכחות מוסדות תרבות נוספים – מוזיאונים ומוסדות לימוד. ובינתיים, הדבר היחיד שצריך אברמסון לדרוש בתמורה לכך שיחזור בו מהתפטרותו – הוא הצגת היצירה במלואה. שכן גם אם זה לא ציור קאנוני, זה הציור שהוחלט להציג בתערוכה וכך זה צריך להיות.
תודה, פרטיך נשלחו בהצלחה.
אני מעוניין/ת להרשם לניוזלטר ולקבל תכנים ועדכונים בנושאי אמנות ותרבות
אתר זה הינו ארכיון לפעילות בית הספר ומרכז התרבות "בסיס לאמנות ותרבות". המוסד נסגר בשנת 2020. אישור